Blogul

lui Robert

Cum alegi un ciocan demolator

Nu exista santiere de constructie in care sa nu fie necesare ciocane demolatoare.

Ciocanele demolatoare sunt scule electrice puternice menite sa darame pereti si cladiri, sa gaureasca caramida, sa sparga ciment, asfalt, sa perforeze piatra si lista de intrebuintari poate continua.

Eficienta, randamentul si executia unei lucrari sunt direct influentate de alegerea ustensilei potrivite. Din acest motiv, mai jos veti gasi o serie de informatii utile care va ajute in procesul de cumparare al unui ciocan demolator, cunoscut de multi sub numele de picamer.

 

Criterii de alegere a unui ciocan demolator

Tipul de alimentare – Dupa acest factor gasim ciocane demolatoare cu acumulator si ciocane demolatoare cu fir. Pentru o manevrabilitate mai buna alegeti varianta cu acumulator, insa pentru un randament sporit in cazul unor proiecte complexe mergeti pe modelul cu alimentare pe priza. Totodata, daca optati pentru un ciocan demolator cu fir scapati de grija autonomiei bateriei.

Un detaliu important de mentionat este ca ciocanele demolatoare cu acumulator pot fi gasite de la gama hobby pana la cea profesionala. In ceea ce priveste acumulatorul este recomandat sa fie de tip Li-Ion.

Sistemul de prindere – Dupa acest factor clasificarea este urmatoarea – ciocane demolatoare cu sistem de prindere SDS-plus, ciocane demolatoare cu sistem de prindere SDS-max si ciocane demolatoare cu prindere hexagonala.

Tipul de percutie si mandrina – In acest caz veti gasi ciocane demolatoare cu tehnologie mecanica si ciocane demolatoare cu tehnologie pneumatica. Sistemul de percutie este cel care va spune pe ce materiale puteti lucra. De exemplu,  pentru caramida alegeti un ciocan demolator cu sistem de percutie mecanic.

Puterea – Puterea nominala la categoriile hobby sau semi-profesionala la ciocane demolatoare se afla in intervalul 500-800 W, iar la gama profesionala cauta un model cu 2000 W.

Burghii – Pentru alegerea burghielor potrivite pentru ciocanul demolator tineti cont de 3 criterii: amploarea proiectului, duritatea materialelor si zona care urmeaza sa fie demolata:

  • Marimea proiectului;
  • Duritatea materialului;
  • Zona care urmeaza sa fie demolata.

Cei care folosesc ciocane demolatoare in mod regulat inteleg diferenta pe care o face alegerea burghiul potrivit.

Numarul de percutii – Ciocanele demolatoare profesionale au intre 800-1000 de percutii pe minut la modele cu putere mare. Daca nu aveti nevoie la nivel profesional un model cu 1300 – 3000 de rotatii pe minut este suficient.

Pret – la acest capitolul putem spune ca modelul cu alimentare la priza are un cost mai mic fata de ciocanele demolatoare cu acumulator.

Brandul – Modele fiabile de ciocane rotopercutoare gasiti la Bosch, Makita, Hitachi, DeWalt. Daca optati pentrun un ciocan demolator de la un brand de renume eliminati aparitia unor riscuri care sa afecteze randamentul si calitatea lucrarii.

Functii – uitati-va daca ciocanul demolator are maner soft-grip, fixare variabila pentru dalta, atenuator pentru vibratii, oprire automata etc. Aceste elemente sunt menite sa va usureze activitatea si sa reduca din timpul de executie.

 

Din cauza zgomotului foarte puternic pe care le produc aceste scule electrice, purtati intotdeauna casti de protectie a urechilor cand manevrati un ciocan demolator! Nu uitati si de ochelarii de protectie si manusi de lucru!

 

Pentru o treaba bine facuta aveti nevoia de ustensila potrivita care sa raspunda atat necesitatilor voastre, cat si dimensiunii proiectului.