onform unei noi statistici, se pare ca mai mult de 5% dintre autoturismele inmatriculate in Germania provin din Romania, iar aceasta cifra este egala cu cea a Suediei si Marii Britanii si mult mai ridicat decat procentul de doar 2% asigurat de Statele Unite. Avand in vedere ca Germania este una dintre cele mai mari piete auto din lume, acesasta cifra este extrem de importanta, iar Romania se afla in primele 10 tari care au adus aici masini, fiind intr-un top alaturi de alti producatori importanti precum Japonia, Spania sau Franta.

Modele

In acest top au fost incluse doar autoturisme romanesti, adica din seria Dacia, nu si cele straine, dar fabricate in Romania, precum Ford B-Max, care este construit la Craiova. Cu alte cuvinte, cetatenii germani au cumparat in perioada ianuarie – mai 2017 putin peste 26 de mii de masini Dacia, iar doar in luna mai circa 7 mii. Astfel, cota de piata a acestor autoturisme romanesti este de 2% in luna mai si de 1.8% in primele luni ale lui 2017, dar reprezinta un procent de 5% la capitolul autoturisme importate. Se pare ca in luna mai vanzarile de masini Dacia au crescut cu aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar printre cele mai populare optiuni sunt modelele Sandero si Duster.

Ceilalti jucatori

Totusi, primul loc al autoturismelor exportate in Germania este condus de Japonia, ce ocupa un procent de aproape 10% din toata piata si circa 25% din importuri. Cehia este un alt jucator important deoarece detine mai multe uzine din grupul Volkswagen, insa si in Marea Britanie sunt produse modele foarte apreciate in Germania, printre care Nissan Qashqai, unul dintre cele mai bine vandute crossover-uri, dar si cateva modele Mini. Totusi, britanicii au exportat de doua ori mai putin decat Romania, care se afla la nivel global, pe locul 27 la capitolul productie de masini si pe locul 11 in Europa, cu putin peste 350 de mii de bucati. Aceste cifre vin in contextul in care Germania reprezinta cea mai importanta piata de masini si cel mai important producator al Europei si se afla pe locul 4 la nivel mondial, cu aproape 6 milioane de unitati fabricate anul trecut.