Blogul

lui Robert

Stiu ce trebuie sa mananc de acum inainte

Vitamina B9 este una dintre cele mai importante reprezentante ale grupului hidrosolubil, prin intermediul rolului de catalizator enzimatic pe care il ocupa in procesele de sinteza si reparare a ADN-ului. Astfel, acesta devine esential in orice reactie metabolica, mai ales in conditii de sarcina si alaptare, unde are un rol major in dezvoltarea sistemului osos si nervos al fatului. Ca alte efecte benefice, amintim imbunatatirea fertilitatii, reducerea riscului de infarct miocardic precum si angrenarea procesului de vindecare la nivel celular.

Unde putem gasi vitamina B9

Deoarece necesarul creste odata cu perioada de fezvoltare a fiecarei persoane,atingand valoarea cea mai mare in sarcina, suplimentarea prin intermediul dietei adecvate este cea mai recomandata, folatul din alimente fiind mai usor de absorbit decât forma sintetizata si anume acidul folic. Astfel, alimentele la indemana din care putem sa ne asiguram necesarul zilnic sunt legumele cu frunze verzi, leguminoasele, lactatele si carnea.

Deficitul de vitamina B9

Deoarece aceasta este absolut necesara in perioadele de crestere accelerata, atat nevoia crescuta cat si manifestarile carentei vor aparea in perioade cheie ale dezvoltarii individului, mai precis in copilarie, adolescenta si sarcina. La nivelul sistemului nervos, deficitul se manifesta prin cefalee, neuropatie periferica si manifestari din spectrul celor neuro-psihiatrice.

De asemenea, lipsa vitaminei B9 se poate manifesta prin patologii ce implica toate celulele cu rata de multiplicare rapida precum celulele mucoasei gastrice (ulcer, gastrita, cancer gastric), colonului (cancer colo-rectal) sau hematiile (anemie megaloblastica). Simptomele incipiente ale carentei sunt in principal nespecifice, si insumeaza un cumul de manifestari la nivel digestiv, nervos si imunitar, precum astenie, declin cognitiv sau dureri abdominale cu diaree.

Importanta in sarcina

Dat fiind faptul ca in primul trimestru are loc cea mai mare rata de diferentiere la nivelul celulelor fetale, acela va fi si momentul când o posibila carenta se va manifesta prin malformatii, de tipul spina bifida. Prin urmare, suplimentarea de vitamina B9 este indicata tuturor femeilor care au in plan conceperea in viitorul apropiat.

Importanta la pacientii cu cancer

Deoarece cancerul poate fi definit ca o multiplicare celulara necontrolata, rolul acidului folic a devenit din ce in ce mai discutat in domeniul oncologic, speculandu-se faptul ca un nivel scazut al vitaminei B9 ar putea predispune persoana in cauza la diferite tipuri de cancer, precum cel colo-rectal sau cel de prostata. Pe de alta parte, exista si teorii care sustin ca acidul folic intretine chiar si proliferarea necontrolata a celulelor canceroase, fapt ce a dus la aparitia unor medicamente anti-folat, care se administreaza concomitent cu chimioterapicele.

In concluzie, deoarece suplimentarea dietei zilnice cu doze insemnate de acid folic poate duce atât la o protectie sporita fata de unele forme de cancer dar si o posibila acutizare a altor leziuni premaligne, recomandarea este ca administrarea vitaminei B9 sa se faca doar daca exista o motivatie justa.