Blogul

lui Robert

Tratamentul cu antibiotice în cazul paradontozei

Tratamentul cu antibiotice în cazul paradontozei

Paradontoza este o afecțiune a țesuturilor care susțin dinții și netratată poate duce la pierderea dinților. Tratamentele în cazul paradontozei sunt destul de diversificate și diferă în funcție de pacient, de starea generală de sănătate a pacientului și de stadiul paradontozei. Unul dintre tratamentele în tratarea paradontozei este cel cu antibiotice, iar în ceea ce urmează vom detalia acest tip de tratament.

 

Bacteriile conduc la apariția paradontozei

Una dintre principalele cauze în apariția paradontozei o reprezintă bacteriile și infecțiile produse de acestea. Prima fază în paradontoză o reprezintă gingivita, aceasta fiind rezultatul depunerii de tartru și inflamarea gingiilor. Dacă este netratată această primă fază evoluează în infectarea ligamentelor și a osului paradontal, infecție cauzată de bacteriile adunate în pungile paradontale. În consecință, combaterea bacteriilor este una dintre etapele necesare în tratamentul paradontozei.

 

Paradontoza tratament antibiotic

Fie că sunt folosite în combinație cu alte tratamente, fie că sunt folosite ca tratament de sine stătător, tratamentul cu antibiotice s-a dovedit de-a lungul timpului un tratament util și cu rezultate bune în vindecarea paradontozei. Antibioticele pot fi administrate pe cale orală sau pot fi folosite sub forma unui gel pentru masarea gingiilor. Folosirea unui tratament cu antibiotice necesită o rețetă din partea medicului stomatolog. Tratamentul cu antibiotice poate include o concetrație mai mică de antibiotice pentru o perioadă mai îndelungată sau o doză foarte mare de antibiotice pentru un timp scurt de tratament. Folosirea antibioticelor pe cale orală este foarte eficientă în tratamentul paradontozei, dar acest tip de utilizare a tratamentelor afectează întreg corpul, cunoscute fiind și efectele adverse ale antibioticelor. Prin urmare, tratamentul cu antibiotice în cazul paradontozei presupune mai mult folosirea unguentului pe bază de antibiotice.

 

Cum se aleg antibioticele în tratamentul paradontozei?

Indiferent de stadiul în care te afli cu boala paradontală, tratamentul pe bază de antibiotice trebuie urmat doar la indicațiile unui mediu stomatolog. Iar acest lucru se datorează faptului că doar un medic specialist poate identifica la ce stadiu se află paradontoza în cazul fiecărui pacient, iar în alegerea tipului de antibiotice se ține cont de mai multe aspecte. Aceste aspecte se referă la vârsta pacientului, la funcțiile renale și hepatice, modul în care arată gingiile, dacă este vorba de o femeie se ia în considerare și dacă aceasta este însărcinată și se mai ține cont de eventualitatea unor alte tratamente pentru alte boli cronice. Cele mai folosite antibiotice în tratamentul paradontozei sunt Tetraciclina, Amoxicilina sau Doxicilina.

 

Când este indicată folosirea antibioticelor în tratamentul paradontozei?

Tipurile de paradontoză în care sunt folosite antibiotice ca metodă de tratament sunt următoarele: paradontoza cronică, paradontoza agresivă, paradontoza necrozantă și abcesul paradontal. Ȋn cazul paradontozei cronice antibioticele sunt recomandate pentru pacienții care nu răspund pozitiv la tratamentul convențional sau la pacienții la care paradontoza a revenit. Atunci când vorbim de abcesul paradontal cu manifestări precum febră sau stare generală de rău, tratamentul cu antibiotice este obligatoriu, iar uneori acesta poate fi însoțit și de tratament chirurgical.

 

Este important de reținut faptul că tratamentul cu antibiotice în cazul paradontozei trebuie urmat doar la indicațiile unui medic stomatolog.